image

Light & Airy Bathroom in Hove, East Sussex

A light and airy design was required for this spacious en-suite in Hove, which includes a freestanding bath and spacious shower area.

Book an Appointment

The Brief

Subtle colours and neutral tones were some of the key requests this Hove client had as they sought to improve their en-suite with a design that would better suit this space.

With plenty of space to work with the client wished to incorporate sizeable showering and bathing areas and generally enhance the room with vibrant lighting options and decorative areas.

Part of this project also involved renovating a more compact family bathroom with a similar design.

Design Elements

To suit the light and airy theme two quite neutral tile options have been combined. Large format light grey wall tiles are used within the shower space and throughout the room, with the exception of the feature wall. The client opted to incorporate a feature wall to add variation to the design and chose a textured matt effect wave tile in a soft white finish for this wall.

A curved vanity unit from German supplier Pelipal is also installed on this wall and has been chosen in a metallic steel grey finish. A large LED mirror has been installed above, which utilises integrated demisting technology so it can be used at all times. A matt black towel rail has also been installed in this corner of the bathroom.

Special Inclusions

Creating a functional layout with large bathing and showering areas was key to the design of this project.

A large Crosswater shower enclosure has been positioned in the alcove of the room and is enhanced with premium brassware choices from Vado. A walk-in enclosure adds a luxurious feel and makes the shower feel super spacious when in use.

A freestanding bath was another desirable and this double-ended choice is another inclusion that will help this client unwind. To position the bath better the design includes a built-out corner area which also includes a storage niche and decorative storage area above. A matching Vado bath spout and wall mounted dials have also been installed into this niche area.

Project Highlight

The soothing bathing area is the highlight of this project, and the enhancements with the storage niche and three small downlights make this a perfect space to relax.

The corner shelving also provides this client with an area for decorative items and leafy plants.

Family Bathroom

Designer Aron was also tasked with creating a simple design for a compact family bathroom that needed refurbishment. The family bathroom utilised a similar design to the larger en-suite, using the same light grey wall tiles in the shower and the textured wave tile for the basin splashback.

A large shower was required for this room, but like the en-suite it needed to be an overall spacious design. This one-metre by one-metre enclosure incorporates a large shower space but doesn’t intrude too far on the rest of the room thanks to its curved shape.

A small amount of storage was required to keep this space tidy, and a wall mounted unit from supplier R2 provides just the right amount. It’s been chosen in a Midnight Grey finish and is enhanced with an LED touch mirror installed above.

The End Result

This project required some great design expertise to achieve the client’s wishes particularly in the en-suite where some inventive ideas were favoured as part of the end result. Both designs certainly achieve the initial project briefs, with a simple, spacious family bathroom and a light and luxurious en-suite.

Whether you are considering a simple bathroom modernisation or a luxury bathroom rethink, get the help of our expert design team. Arrange your free appointment in showroom or by using our contact forms.

Call a Designer I Book an Appointment

Tell us about your next project

Use our forms for a free designer callback or to book an appointment with a free design & quote.